Lojistikte en önemli noktalardan bir tanesi olan depolama, ürünlerin güvenli bir şekilde korunmasını ve kolay bir şekilde takip edilmesini sağlar. Depolama sayesinde ürünlerin aktarımı da pratik ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Depolama hizmetleri ürünün özelliklerine, kullanıcıların isteklerine ve ihtiyaca bağlı olarak şekillenir.
Lojistik Depolama Nedir?
Lojistik depo veya depolama, belirli bir noktadan alınan ürün ve yüklerin teslim alınarak bir süre muhafaza edilmesi ve daha sonra istenilen noktalara aktarılmak üzere hazırlanması işlemidir. Kullanılan depolar, ürünlerin ne kadar süre muhafaza edileceğine bağlı olarak belirlenir. Depo kavramı genel olarak uzun süreli mal ve ürünlerin saklanması için kullanılır. Bununla birlikte kısa süreli depolama noktalarına dağıtım merkezi, süre daha da kısa ise bu depolama alanlarına aktarma merkezi denir. Lojistikte depolama birçok farklı işlemden oluşur. Lojistiğin önemli bir bölümü olan depolama hem hizmeti sağlayan hem de ürünlerin sahibi olan firma için kritiktir. Ürünlerin doğru bir şekilde istiflenmesi, depoda geçirdiği süre boyunca başarılı bir şekilde muhafaza edilmesi, aktarımın sorunsuz ve zamanında gerçekleşmesi gerekir.
Lojistikte Depolama Hizmetleri
Lojistikte depolama hizmetleri birçok farklı aşamadan oluşur. Depolama hizmetleri ürünlerin özelliklerine, depolama süresine bağlı olarak değişiklik gösterirken birçok farklı sektör depolama hizmetine ihtiyaç duyar. Tekstil, gıda, sanayi, e-ticaret depolama hizmeti gibi pek çok alanda lojistik depolama hizmeti mevcuttur. Depolama hizmetleri ürünlerin teslim alınması, yerleştirilmesi, kontrol edilmesi, sayım gerçekleştirilmesi ve nakliye gibi işlemlerin her birini kapsayabilir. Bu hizmetler sayesinde ürünler kontrol altında ve güvenli bir şekilde tutarken aynı zamanda sevk süreleri de kısaltılır.
Depolama hizmetleri ürün ve malların saklanması kadar transferlerinde de etkin rol oynar. Bu nedenle lojistik alanının diğer bölümlerinde olduğu gibi depolama sırasında da sistematik bir çalışma gerektirir. Sistemli ve düzenli çalışmalar yapılması, büyük oranda verim elde edilmesini sağlar. Birçok farklı işlemden oluşan depolama hizmetlerinin kapsamı müşterilerin ihtiyaçlarına ve ürün özelliklerine bağlı olarak belirlenir.
E-ticaret depolama hizmeti, ürünlerin online olarak satılmadan önce muhafaza edilmesidir. Online alışverişlerin en önemli noktalarından bir tanesi olan bu sürecin doğru bir şekilde yönetilmesi, şirketlerin işleyişi ve büyümesi açısından büyük önem taşır. Bu nedenle depolama merkezlerinin sistemli olması gerekir. E-ticaret depolama hizmeti stok durumu, ürün takibi ve güvenliği, teslimat gibi noktaların sorunsuz bir şekilde işlemesine katkıda bulunur.
Depolama Hizmeti Türleri
Lojistik alanında depolama hizmeti, ürüne ve sunulan hizmete bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Bununla birlikte kullanılan depoların çeşitleri de ürünlerin özelliklerine göre belirlenir. Lojistik depolamada tercih edilen üç farklı depo seçeneği mevcuttur. Bu depo türleri açık hava, kapalı hava ve soğuk hava deposudur. Depo türleri arasında tercih yapılırken ürünlerin hava ile teması dikkate alınır. Soğuk hava depoları ise depolama ve transfer süreçlerinde bozulabilecek ilaç, gıda gibi ürünler için tercih edilir.
Yurt dışına transfer edilecek ürünler için antrepo, yani gümrüklü alan depolama hizmeti mevcuttur. Gümrük mevzuatına uygun olarak antrepoya konulan eşyaların depolanmasında süre sınırı bulunmaz. Geçen süre içerisinde eşyaların vergilerinin ödenmesi gerekli değildir. Antrepo hizmeti, genel ve özel olmak üzere iki ana başlığa ayrılır. Genel antrepolar herkesin kullanımına açıkken özel antrepolarda işletmeciler kendi eşyalarını depolayabilir.
Antrepoda serbest depolama, en sık tercih edilen hizmetlerden bir tanesidir. Serbest depolamada gümrük belgeleri tamamlanmış mallar isteğe bağlı olarak satışa hazırlanabilir. Barkodlama, birleştirme, etiketleme gibi işlemlerin de yapıldığı bu depolamada emtiaların transferleri de gerçekleştirilir. Serbest depolamada da her işlemde olduğu gibi sevk ve teslim süreçlerinde de şirketler bilgilendirilir.
Lojistikte Depolamanın Önemi
Depolama hizmetleri lojistik alanı için oldukça kritik bir role sahiptir. Sistemli bir şekilde gerçekleştirilen depolama sayesinde toplam operasyon maliyetleri büyük ölçüde azalır. Bu nedenle depolama hizmeti; üretici, dağıtıcı ve tedarikçiler için de oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde yapılmaması veya transferlerde aksaklık yaşanması durumunda birçok farklı kurum ve kişi olumsuz etkilenir. Aynı zamanda depolama, ürünlerin güvenli bir şekilde muhafaza edilmelerini de sağlar. Depolama hizmetini önemli kılan bir diğer nokta, üretilen veya dağıtılan ürünlerin ithalat ve ihracatıdır. Gümrük süreçlerinde ürünlerin korunduğu, sayıldığı, kontrol edildiği ve transfer edilmeye hazır bir hale getirildiği depolara ihtiyaç duyulur. Bu işlemler sayesinde tedarikçiler ve dağıtıcılar, ürünleri daha kısa sürede gerekli alanlara ulaştırır. Lojistikte depolama hizmetleri, güvenilir ve hasarsız taşımacılık için Sertrans Logistics’i ziyaret edebilirsiniz.