Sertrans Blog - Depo Yönetiminde Yeni Teknolojiler
Entegre lojistik hizmet çözümlerinin vazgeçilmez bir parçasını oluşturan depo yönetimi, yeni teknolojilerle daha etkili bir hizmet sağlıyor. Şirketler, Endüstri 4.0 dönemi ruhuna uygun olarak daha etkin ve işlevsel depolama yönetimi çözümlerine ihtiyaç duyuyor. Depo yönetiminde bilişim teknolojileri ve uygulamaları sayesinde değişken ihtiyaçlara anında ve esnek çözümler geliştiriliyor.
Depo Yönetiminde Yeni Trendler ve Uygulamalar
Depo yönetimi sistemi bileşenleri ve depo yönetimi yazılımı alanında geliştirilen yenilikçi teknolojiler, sorunlara çok daha geniş bir yelpazede çözümler üretilmesini sağlıyor. Portal uygulamaları, esnek çözümler, anlık izleme olanakları gibi yeniliklerin yanı sıra donanım alanında yaşanan gelişmeler de verimli bir süreç oluşmasını kolaylaştırıyor. Otomatik yükleme ve boşaltma sistemleri sundukları robotik çözümlerle kusursuz işleyen sistemler oluşturuyor. Önceden belirlenmiş biçimde yükleme ve istifleme yapabilen robotik sistemler depo yönetiminde kullanılan yeni teknolojiler arasında yerini alıyor. El değmeden taşıma ve depolama olanağı sağlayan sistemlerin yanı sıra ışık ve ses odaklı sistemler de istifleme, ayrıştırma gibi işleri başarıyla yerine getiriyor.
Gelecek Öngörüleri
Depolama yönetiminin amaçları doğrultusunda robotik sistemler ve yapay zekanın sunduğu olanaklar yeni çözümlerin kapısını aralıyor. Etkili taşıma ile koridor boşluklarının azaldığı, dikey depolama ile raf boylarının yükseldiği sistemlerin giderek yoğunlaşması öngörülüyor. Birim alanda yapılabilecek depolama miktarını ciddi oranda artıran yenilikçi teknolojiler işçilik maliyetlerini aşağı çekiyor, istifleme ve raftan alıp yükleme süreçlerini büyük oranda kısaltıyor. İhtiyaç duyulan işçilik azaldığı için operasyonlardaki iş kazası risklerinin de minimuma inmesi öngörülüyor. Aynı şekilde insan kaynaklı operasyonel hatalar da ortadan kalkıyor, envanter ve sipariş hazırlama süreçleri tamamen hatasız hale geliyor.
İnsansız Depo Yönetimi
Depo teknolojileri alanında hali hazırda yaşanan teknolojik ilerlemeler dahi büyük yol kat edilmesini sağlarken, yapay zekâ teknolojileri ile giderek insansız depo yönetimi mümkün hale geliyor. Depo yönetimi yazılımı ve akıllı depo sistemleri alanlarındaki gelişmeler, otomasyonun ve robotik uygulamaların giderek artmasını mümkün kılıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde dahi yapay zekânın kullanımının artacağı öngörülüyor. Makine öğrenmesi algoritmasına sahip alıcıların öngörülü çalışma prensipleri, depo lojistiği alanında hatasız ve hızlı bir performans oluşturuyor. Yapay zekâ uygulamaları paketlemeden istiflemeye, stok kontrolü ve sayım işlemlerinden makinelerin doğru çalışmasının denetlemesine sayısız işlevi rahatlıkla üstleniyor. Nesnelerin İnterneti (IoT) destekli cihaz ve uygulamalar sayesinde verimliliğin yüksek oranda artacağı tahmin ediliyor.
Yeni İhtiyaçlar
Lojistik ve depolama alanında görülen bu baş döndürücü değişim, yeni ihtiyaçları da beraberinde getiriyor. Otomasyon uygulamaları ve robotik çözümler bilgi akış ve veri işleme hızlarını ciddi oranda artırırken, depo yönetiminde bilişim teknolojileri ve uygulamalarını geliştirecek yeni yatırımlar gerektiriyor. Depolardaki verimliliği ve artan operasyon hızını sürekli kılacak yatırımlar için küçük ölçekli firmaların da en az büyük şirketler kadar pay ayırması gerekiyor. Lojistik depo yönetimi sistemi uygulamalarında insan faktörünün en aza indirilip, makineler ve otomasyonu artıracak adımların hızla atılması büyük önem taşıyor.
E-Ticaretin Yeni Trendler Üzerindeki Etkisi
E-ticaret uygulamalarındaki büyük yükseliş yeni trendlerin önünü açıyor ve sektördeki şirketlerin buna uygun adımlar atmasını zorunlu kılıyor. Online ticaretin yaygınlaşması ve ani sıçramalarla çok daha üst noktalara taşınması lojistik depo yönetimi uygulamalarının da buna uygun biçimde yenilenmesini ve hızlanmasını gerektiriyor. Depo yönetiminde kullanılan yeni teknolojiler kadar müşterilerin kullandığı teknolojiler de gelişiyor ve her bilgiye kolayca erişim imkânı doğuyor. Sınırsız veri akışının sağladığı şeffaflık nedeniyle şirketlerin üretim ve lojistik politikalarının gözden geçirilmesini de zorunlu kılıyor.
Depo yönetimi de dahil olmak üzere lojistik hizmetlerin tüm kademelerinde teknolojiyi yakından takip eden ve uygulayan Sertrans Logistics ile ticaretinizi kusursuz şekilde yönetebilirsiniz. Bakanlık onaylı Ar-ge merkezi ile Sertrans; süreçleri dijitalize ederek, yepyeni teknolojik ürünler ortaya koymayı, sektör bağımsız katma değerli işler yapmayı hedeflemektedir.