Kamyonlar, yük taşımacılığında en yaygın kullanılan araçlardır. Bugün, toplam iç navlun hacminin %80'inden fazlası tırlarla taşınmaktadır. Bu nedenle karayolu taşımacılığı, yalnızca taşımayı daha az maliyetli hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda süreçte milyonlarca iş yaratır. Ancak tır ya da kamyonlar tek başına yük taşımacılığı için yeterli değildir. Taşınacak mal için doğru eklentiye ihtiyaç duyar. Dorseler ve römorklar tam da bu iş için üretilmiştir. Model olarak çok farkı seçenek sunulduğundan ürünler veya taşınması gereken mallar için ihtiyacınız olan dorseyi belirlemeniz gerekir.
Doğru nakliye şeklini ve ekipman türünü seçmek, deneyimli nakliyeciler için bile zor olabilir. Temel dorse tiplerini ve özelliklerini bilmek, yükleri taşımak için en iyisini belirlemenize yardımcı olabilir. Her biri farklı nakliye taleplerini karşılamak için özel olarak tasarlanmış çok sayıda dorse türü vardır.
İşte dorse ve dorse çeşitleri hakkında bilmeniz gereken her şey!
Dorse Nedir?
Dorseler, genellikle karayolu üzerinde seyir halindeyken tır ya da kamyona bağlı olarak gördüğünüz ekstra taşıyıcı araçlardır. Diğer bir deyişle ağır yükleri taşıması veya aktarması gereken araçlar için ek bir destektir. Çünkü kamyonlar, yükü taşımak için dorselere ve römorklara ihtiyaç duyar. Ancak her biri farklı yük kapasitesine ve farklı bir amaca sahiptir.
Bir dorsenin tekerlekleri vardır, ancak motoru yoktur. Bu nedenle, işlevsel olması için motoru olan bir araca bağlanması gerekir. Modelleri sayesinde taşınacak yükün türüne göre doğru dorse seçilebilir. Örneğin güneş ışığından korunması gereken herhangi bir yükü taşımanız gerekiyorsa kapalı bir dorse sizin için uygun olacaktır. Benzer şekilde, zaten bir konteynerda bulunan yükü taşımanız gerekiyorsa sal dorse sizin için ideal olacaktır.
Dorse Ne için Kullanılır?
Dorse tipleri çeşitli amaçlar için kullanışlı olabilir. Birçok işletme, belirli kargo ve eşyaları taşımak için bu ekstra desteğe ihtiyaç duysa da kişisel amaçlar için bir araç kiralamanız veya satın almanız gerekebilir. Bu sayede dorseler, uzun mesafeler arasında ağır hizmet tipi malları taşımak söz konusu olduğunda size pek çok seçenek sunabilir.
Ev taşımasında ya da temizliğinde istenmeyen eşyaları kaldırıyorsanız veya bir hurdalığa gitmeniz gerekiyorsa römork çok büyük zaman kazandırabilir. Arabayı tekrar tekrar yüklemek yerine, her şeyi tek bir yolculukta taşıyabilirsiniz.
İster özel ister iş amaçlı olsun, ağır parça transferleri için dorse ve römorklar faydalı olabilir. Örneğin, ağır hizmet tipi araba parçaları ve makineler, aletler veya tesis ekipmanları taşınabilir.
Dorseler, genellikle farklı taşıma tiplerine uyum sağladıkları için teslimat zincirindeki bu boşluğu doldurur. Yükünüzün boyutu, şekli veya hassasiyeti ne olursa olsun, sizin için mükemmel bir dorse mutlaka vardır.
Dorse Çeşitleri Nelerdir?
Başka bir araç tarafından tahrik edilmesi amaçlanan herhangi bir araç olarak adlandırılan dorseler, yük taşımacılığı konusunda çeşitli seçenekler sunar. Açık, kapalı ya da yarı açık gibi çeşitlerin yanı sıra sal, tenteli, lowbed, kılçık, midilli, pilot ve liftmaster dorse modelleri mevcuttur.
Römorklar tip, boyut ve taşıma kapasitesi bakımından farklılık gösterir. Bunun nedeni, her birinin farklı amaçlara ve ihtiyaçlara cevap verebilmeleridir. Herhangi bir yere gitmeden önce yükünüzü emniyete almanız tavsiye edilirken örneğin tenteli veya kapalı olanlar gibi bazı treylerler koruma gerektirmez.
En popüler dorselerden bazıları örneğin düz yataklı römorklardır. Bunlar popülerdir çünkü genellikle çok uygun maliyetlidir. Yükseltilmiş duvarları olmasa da güvenli geçiş için yükünüzü zincirleyebilir ve römorkunuzu aracınıza kilitleyebilirsiniz.
Sık kullanılan dorse çeşitleri ise şöyle sıralanabilir:
• Midilli dorse nedir?
Midilli dorse, tekerlekleri kısa ve geniş olan taşıyıcılara denir. En büyük özelliği ise dorsenin hacim olarak oldukça büyük olmasıdır. Kısa tekerlekler sayesinde çok fazla ağır yük taşıyabilir.
• Tenteli dorse nedir?
Adından da anlaşılacağı üzere kapalı bir dorse türüdür ve kuru taşımacılık için uygundur. Palet bazlı, kutulu veya serbest malların sevkiyatı söz konusu olduğunda kuru kamyonet dorseleri kullanılır. En yaygın dorse türüdür ve yandan yüklemeye uygundur.
• Liftmaster dorse nedir?
Taşınacak malların yüksekliğine göre çatı ayarı bulunan bir dorsedir. Farklı yükseklikteki mallar için ayaralanabildiğinden yol yönetmeliğine uyduğu müddetçe mekanik kaldırma sistemi sayesinde rahatlıkla kullanılabilir.
• Lowbed dorse nedir?
Yere en yakın taşıma sistemlerinden biridir. Oldukça yüksek malların taşınması için tercih edilir ve sarsıntı önleme özelliği bulunduğundan güvenli bir taşıma türüdür.
• Pilot dorse nedir?
Pilot dorseler standart kullanım için üretilen taşıyıcılardır. Farklı dingil ve tekerlek sayılarına sahiptir, sal, flatbed, lowbed, römork gibi çeşitlerde sunulur.
• Kılçık dorse nedir?
Sadece şasi tasarımına sahip olması nedeniyle bu ismi alan dorse, açık bir sisteme sahip olduğu için kapalı ve büyük tek parça konteynerları taşımak üzere kullanılır.
• Sal Dorse nedir?
Sal dorseler her yönden açıktır ve genellikle arkasındaki yükü kapatan bir koruması yoktur. Son derece yaygın olduklarından çelik rulolardan keresteye kadar bir dizi ürünü taşımak üzere kullanılırlar. Öne çıkan özelliği yüklemenin ve boşaltmanın çok kolay olmasıdır.
Kullanım türüne göre farklılık gösteren soğutuculu, tehlikeli madde, çoklu araba, konestoga, uzatılabilir ve daha pek çok dorse ve römork çeşidi mevcuttur. Siz de mallarınızı güvenli bir şekilde taşıtmak isterseniz Sertrans Logistics’in hem uzman ekibinden hem de geniş araç filosundan yararlanabilirsiniz.