Lojistiğin Güncellenen 7 Doğrusu

Ulaşım, otomasyon, yapay zeka, lojistik girişimler, inovasyon yönetimi ve dijitalleşme ile birlikte geleneksel lojistik anlayışı da ciddi bir evrime uğruyor. Endüstri 4.0’ın etkisi ise lojistik trendleri yeniden belirleyecek kadar büyük bir rol üstleniyor. Doğru ürünü, doğru teknolojiyle, doğru koşulda, doğru yerde, doğru zamanda, doğru müşteriye ve doğru fiyatla ulaştırmak lojistiğin güncellenen 7 doğrusunu oluşturuyor.

Yapay Zeka ve Otomasyon ile Birlikte Robotik Lojistik

Otomasyon ve AI (yapay zeka), günümüzde en hızla gelişen teknolojiler arasında yer alıyor. Makine öğrenimine dayanan robotik lojistik de bu trendin içerisinde bulunuyor. Robotlar, sadece örüntü tanıma ve görevleri yerine getirme anlamında değil, verilerden öğrenme, planlama yapma, karar alma ve bağımsız olarak uyum sağlama açısından da daha akıllı hale geliyor. Otomasyona, robotik lojistiğe ve yapay zekaya yapılan yatırımların büyümesi, nakliye endüstrisi üzerinde de geleneksel taşımacılık standartlarını değiştirecek kadar büyük roller üstleniyor.

Lojistik Değer Zincirini Geliştiren Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti sayesinde birbirine bağlanabilen veya bağlanma değeri olan her şey, insan etkileşimi olmadan verileri toplayabiliyor, depolayabiliyor ve dağıtabiliyor. Günümüzde nesnelerin interneti, nakliye şirketlerinin lojistik akışlarını daha iyi kontrol etmeleri, olası sorunları erken aşamada keşfetmeleri ve sorunları hızlıca çözüme kavuşturmaları için çok önemli bir araç haline geliyor. Bugün, dünyanın dört bir yanındaki araç parametrelerini farklı rotalara uyarlayan, tüm filoların çalışma süresini otomatikleştiren, paletleri ve nakliye konteynerlerini uzaktan yönetebilen kablosuz lojistik sistemlerini görebilmek mümkün oluyor.

Elektro Mobilite ile Daha Çevreci Lojistik

Elektrikli araçların ve güç aktarım sistemlerinin gelişimi ile birlikte yaygınlaşan elektro mobilite, tedarik planlaması yapma ve emisyon seviyeleriyle mücadele etme konusunda büyük rol oynuyor. 2020’de yürürlüğe giren yeni düzenlemeler ile birlikte deniz taşımacılığı için çevre dostu yakıt kullanımı da daha önemli bir hal almaya başlıyor. Nakliye endüstrisindeki çevresel karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağlayan elektro mobilite, lojistik şirketlerinin müşterilerine tedarik zincirleri için akıllı ve sürdürülebilir çözümler sunmasına da yardımcı oluyor.

Blockchain Teknolojisinin Lojistikte Potansiyel Kullanımı

Bilginin bir blok zincirinde tutulduğu ve paylaşılan bir dijital veri tabanı olarak var olduğu blockchain teknolojisi, ağ içerisinde yer alan bilgi bloklarını depolayarak güvenli, çevrimiçi ve erişilebilir bilgi paylaşımına olanak tanıyor. Bu yeni teknoloji, nakliye şirketleri için daha fazla şeffaflık sağlıyor, birden fazla faktör arasında en aza indirilmiş bilgi kesintisi sunuyor ve oldukça güvenilir tedarik zincirleri ile sonuçlanan bir lojistik ağı kurabilmeyi kolaylaştırıyor.

Tedarik Zinciri Boyunca İzlenebilirlik

Lojistikte izlenebilirlik ihtiyaçları, şirketleri teknolojik olarak gelişmeye ve mevcut altyapılarını güncellemeye yöneltiyor. Nesnelerin interneti, RFID, coğrafi sınırlama, mobil uygulamalar ve iş birliğine dayalı portal kurulumu gibi yeni nesil teknolojiler, üretimden nihai ürüne, hatta ürünün ilk aşamasından müşteriye teslim sürecine kadar geçen tüm evreleri takip edebilmeyi mümkün kılıyor.

Kentleşme ve Yeni Tüketim Alışkanlıklarının Şehir Lojistiğine Etkisi

2030'da dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ının şehirlerde yaşaması bekleniyor. Artan e-ticareti karşılamak için drone gibi yeni ulaşım alternatiflerine ve yerel depolama gibi bölgesel çözümlere başvurulacağı düşünülüyor.

Hızlı ve Kesintisiz Lojistik Operasyon

Birimler arası iletişim, esneklik ve kentsel navlun dağıtımının kesintisiz bir şekilde sağlanması, modern lojistikte başarının anahtarı anlamına geliyor. E-ticaret operasyonlarında oluşabilecek herhangi bir hata ya da gecikme işletmelere büyük kayıplar olarak geri dönebiliyor. Tüm birimleri arasında eş zamanlı olarak stok doğrulaması yapan ve tüm operasyonel süreçleri incelikle yöneten işletmeler ise sektörde bir adım öne geçiyor. Lojistiği dış kaynak kullanarak gerçekleştiren işletmeler, kendi sermayelerinden ödün vermeden nakliye ve nakliye için gerekli yeni teknoloji yatırımlarından da yararlanabiliyor.

Güvenilir, çok yönlü ve alanında tecrübeli bir iş ortağı Sertrans Logistics ile tüm taşımacılık, depolama ve lojistik süreçlerini başarıyla gerçekleştirebilir, uçtan uca çözümlerle yüklerinizi dünya çapındaki yüzlerce noktaya sorunsuz ve güvenli bir şekilde taşıyabilirsiniz.

BLOG

Sektöre yön verebilecek fikirleri sizlerle paylaşıyor, sektörel ihtiyaçlar ve yeni trendler hakkında sizleri haberdar ediyoruz.

KEŞFET
close
Teklif Alın

Bizi Takip Edin.

done
clear

Ana Sayfa
done
clear
close

Portal Girişi Teklif Alın