Depo ve Stok Yönetimi Nedir?

Ulaşım ve lojistik sektörü, dijital dünyanın da gelişmesiyle birlikte oldukça dinamik bir hale geldi. Son birkaç yıldaki en temel gelişmelerden biri de işletmelere büyük kolaylık sunan depo ve stok yönetimidir. Sorunsuz ve profesyonel şekilde yönetilen bir depo ve stok yönetimi işletmeye pek çok avantaj sağlar. Elbette yönetimin gelişmiş yazılımlar ve teknolojiler kullanılarak yapılması, verilerin işletme ihtiyaçlarına göre anlamlandırılması ve arz / talebe göre her an hazır bulunmuşluk da son derece önemlidir.

Lojistikte Depo ve Stok Yönetimin Önemi

 

Depolama; mal üretimi yapan, ihraç ve ithal eden pek çok işletme için temel bir gerekliliktir. Depo ve stok yönetimi birçok işletme için gereksiz bir masraf olarak görülse de aslında sorunsuz işleyen süreçlerin idaresi, verimliliği artırarak işletmenin kâr elde etmesini sağlayan ana fonksiyonlar arasındadır. Stokları senkronize şekilde takip edilen depolar, envanter üzerinde daha profesyonel denetim imkânı sunduğundan müşterilerin ürünlere zamanında ulaşmasını sağlayarak daha yüksek gelir elde edilmesine yardımcı olur. Gerçekten de müşteri tarafından bir sipariş alındığında, aslında yolculuk yeni başlıyordur. Alıcı tarafından sipariş edilen ürün ve miktarı, stok yönetimi içinde doğru şekilde değerlendirilmezse, tedarik hızı ve verimlilik düşer.

Etkin bir depo ve stok yönetimi yapılırken, dönemsel değişimlerin göz önünde tutulması, depo düzeninin devamlı gözden geçirilmesi ve stok kayıtlarının en güncel şekilde tutulması da gerekir. Tüm bunlar yapılırken elbette dijital dünyanın kolaylık sağladığı stok yönetim teknolojilerinden de faydalanmak önemli derecede avantaj sağlar.

Stok Yönetim Teknolojileri

 

"Stokta ürün var mı?" Bu soruya anında ve net cevap verebilmek için stok yönetiminin kesintisiz ve senkronize biçimde yapılması son derece önemlidir. Büyük ürün hacmine sahip işletmelerde bu işlemi manuel olarak yapabilmek neredeyse imkânsız olduğundan, bu alanda bazı gelişmiş teknolojiler kullanılabilir. Bu bağlamda artan beklentileri karşılamak ve perakende işletmelerinin tedarik zinciri boyunca ortaklar ile bağlantı kurulabilmesi için gerçek zamanlı veri yazılımları tercih edilebilir.

Ürünlerin kullanılabilirliği ve lojistik süreçlerine anında erişim, müşteri odaklı satıcıların kendi stok seviyelerini daha iyi yönetebileceği anlamına gelir. Bu kapsamda tam perakende otomasyon yazılımları mevcuttur. Bu yazılımlar, marka satış noktalarında veya dağıtım sitelerindeki stoğu takip edebilmek için satış noktasından veri harmanlama yöntemini kullanır. Ayrıca döngü sayımı için envanter yönetimini otomatikleştiren ve teslimat doğruluğunu artırmak için zaman dilimlerini yöneten yazılımlar da mevcuttur.

Otonom sistemlerinin artmaya başlamasıyla birlikte etkin stok yönetimi yapabilmek amacıyla GPS navigasyonunu kullanan drone benzeri araçlar, büyük depolarda barkod okuma sistemi gerçekleştirebilir. Benzer şekilde radyo frekansı tanımlama (RFID) sistemini kullanan stok takip sistemleri de her bir ürüne ait benzersiz bir kod tanımlayıcı mikroçipi okuma ve etiketleme yöntemiyle çalışır. Bu sayede on binlerce ürün bulunan bir depoda bile aranılan ürün basit şekilde bulunabilir.

E-ticaret ve Stok Yönetimi

 

E-ticaret işletmeleri, süreçleri daha hızlı getirerek verileri görüntüleme ve izleme konusunda fiziksel işletmelere göre daha avantajlı olsa da işlemler takip edilebilecek sınırdan uzaklaşmaya başladığında ve binlerce verinin işlenmesi gerektiğinde her şey karmaşık bir hale dönüşebilir. Bu nedenle depo ve stok yönetimi hafife alınmaması gereken bir konudur. Genel olarak e-ticaret sitelerinin stok yönetimini en çok karşılaşılan temel 3 sorun üzerinden açıklamak uygun olacaktır.

Birden fazla satış kanalı ve depo ile çalışma

 

E-ticarete başladığınızda öncelikle tek bir satış kanalı ve stoklarınız için tek bir depo ile başlarsınız. Ancak işletmeniz büyüdükçe satış yapılan kanallar ile depo sayısı da artacaktır. Bunun için depo ve stok yönetiminin uygun bir sistem üzerinden depolardaki ürün sayısı, her birinde ne kadar stok kaldığı gibi pek çok işlemin takip edilmesi gerekir.

Aşırı satış ve aşırı stok

 

Depo ve stok yönetiminde karşılaşılabilecek pek çok sorun olsa da aşırı satış ya da stok birikmesi gibi durumlar e-ticaret sitelerinin sıkça karşılaştığı sorunlar arasındadır. Aşırı satış zamanları müşteri deneyimi ve memnuniyeti açısından risk oluşturur. Aşırı depolama ise özellikle kısa sürede bozulabilecek veya nispeten dayanıksız ürünlerden zarar edilmesi anlamına gelir. Bu nedenle mutlaka depo ve stok takibinin gerçek zamanlı yapılması ve bu durumların olumsuz sonuçlarının önlenmesi için çoklu fonksiyon takibi yapılması gerekir.

Eksik veri analizi

 

Stok verilerine ulaşmak ile bu verileri anlamlandırarak en iyi biçimde kullanmak farklı şeylerdir. Örnek vermek gerekirse, sahip olduğunuz bir ürünün ne kadar kaldığını bilmek yararlı olabilir. Ancak bu ürünün kullanılabilirliği, depolardaki miktarı, hangi satış kanallarında ne kadar stoğu göründüğü gibi bilgiler çok daha fazla avantaj sağlar. Özellikle e-ticaret trendlerini tespit etmek ve zamana duyarlı fırsatları yakalamak için işletmenizin verilerilerini derinlemesine yorumlamanız gerekir.

Büyük Stok Kapasitesi ve Faydaları

 

Firmaların büyük stok kapasitesi bulundurmasının ve bunu takip etmesinin önemi şu şekilde özetlenebilir.

  • Değişen ihtiyaçların zamanında karşılanması
  • Arz ve taleplerde oluşabilecek dalgalanmalara karşı önlem alınması
  • Üretimin kesintisiz ve doğru şekilde çalışması
  • Enflasyonun arttığı dönemlerde kârlı yatırım sağlanması
  • Büyük miktarda satın alımlarda indirim olanağının sunulabilmesi
  • Toplu üretimin maliyetinin düşürülmesi.

 

Büyük stok kapasitesinin yanı sıra depo ve stok yönetimi konusundaki tüm işlemlerinizi 10 yılı aşkın süredir e-lojistik sektörü tecrübesi olan Sertrans'ın profesyonel yeteneklerine ve deneyimli ekibine bırakabilirsiniz. Yüzde 99.9 kargoya zamanında teslim oranı, günde 140 bin adet paketleme kapasitesi, normal dönemde 8 milyon adetlik e-com depolama kapasitesi ile sektörün lideri ile çalışmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

BLOG

Sektöre yön verebilecek fikirleri sizlerle paylaşıyor, sektörel ihtiyaçlar ve yeni trendler hakkında sizleri haberdar ediyoruz.

KEŞFET
close
Teklif Alın

Bizi Takip Edin.

done
clear

Ana Sayfa
done
clear
close

Portal Girişi Teklif Alın