Uluslararası taşımacılığın en önemli kollarından bir tanesi olan denizyolu taşımacılığı, dünyanın dış ticaret hacminin önemli bir bölümünü oluşturur. Denizyolu taşımacılığının tercih edilmesinin birçok farklı nedeni mevcuttur. Bu nedenler arasında maliyet bakımından uygunluk ve değerli ürünlerin güvenli bir şekilde taşınması ön plana çıkar. Deniz taşımacılığının hizmetin türüne ve yöntemine bağlı olarak ayrılan çeşitleri bulunur.
Deniz Taşımacılığı Nedir?
Deniz taşımacılığı, bir ürünün bir noktadan başka bir noktaya denizyolu ile taşınmasıdır. Ürünlerin yapısı, boyutu, taşıma mesafesi, hava koşulları ve taşıma bütçesi; deniz taşımacılığı üzerinde belirleyici bir rol oynayan etkenlerdir. Dünyada en sık tercih edilen lojistik yöntemlerinden bir tanesi olan denizyolu taşımacılığı ile çok büyük miktarlardaki malların taşınması mümkündür.
Denizyolu Taşımacılığı Türleri
Deniz taşımacılığı türleri, tramp ve liner olmak üzere iki ana başlıkta ele alınır. Her iki taşımacılık türü de farklı açılardan kazanım sağlamanıza yardımcı olur. Yük ve gemi sınıfına göre de farklılık gösteren denizyolu taşımacılığı, beş farklı kulvarda sınıflandırılır.
Tramp taşımacılıkta en önemli kriter yükün kendisidir. Bu taşımacılıktaki en önemli hususlardan bir tanesi, geminin yükle dolu olmasıdır. Bu bakış açısında yükün teslim tarihi ya da saati ön planda değildir. Bu nedenle gemiye birden fazla firmanın malı yüklenir ve taşıma işlemi gerçekleştirilir. Geminin tamamını ya da büyük bir bölümünü dolduran kömür, kereste ve maden gibi maddelerin taşınması için tramp taşımacılık ideal bir yöntemdir. Bununla birlikte mevsimsel yüklerin taşımacılığında da bu yöntem sıklıkla tercih edilir.
Liner taşımacılık, hizmetin yükten daha önde tutulduğu taşımacılık türüdür. Bu taşımacılıkta gemilerin hareket ve varış saatleri, konumları önceden belirlidir. Gemiler, rotalarında önceden belirlenen limanlara uğrayarak yükleme ve boşaltma işlemlerini takvimlerine uygun olarak gerçekleştirir. Geminin dolup dolmaması bu taşımacılıkta ön planda değildir ve yükler genel olarak heterojen yapıdadır.
Yük ve gemi türüne göre denizyolu taşımacılığı tanker, konteyner, Ro-Ro, dökme yük ve kombine şeklinde beş başlıkta toplanır:
- Tanker taşımacılığında genellikle gaz ve petrol gibi tehlikeli kimyasal maddeler taşınır. Bu taşımacılıkta yükleme ve boşaltma işlemi pompalama sistemi ile gerçekleştirilir.
- Deniz taşımacılığında en sık konteyner taşımacılığı tercih edilir. Denizyolu konteyner taşımacılığı, uluslararası kriterlere göre düzenlenen konteynerler aracılığıyla güvenli bir taşıma sağlar.
- Ro-Ro taşımacılığı diğerlerinden ayıran en temel özellik, deniz bağlantısının karayolunda hizmet veren kamyon ve tır gibi araçlarla sağlanmasıdır.
- Dökme yük taşımacılığında yükleme ve boşaltma işlemlerinde ara kapılar kullanılarak masraflar düşük seviyede tutulur. Şeker, tuz, maden cevheri ve çimento gibi malzemelerin taşımacılığı için bu yöntem idealdir.
- Kombine taşımacılıkta ise genel olarak kuru yük ve petrol taşınır.
Denizyolu Taşımacılığının Avantajları
Denizyolu taşımacılığı birçok farklı açıdan avantaj sağlar. Bu avantajlardan en önemlisi diğer taşımacılık yöntemlerine oranla çok daha az maliyetli olmasıdır. Denizyolu taşımacılığı fiyatları; taşıma yöntemine, mesafeye ve ürünlerin özelliklerine bağlı olarak şekillenir. Bu taşımacılığın avantajlarından bir diğeri, çok büyük miktardaki yüklerin tek seferde nakledilmesini sağlamasıdır. Bununla birlikte kırılma ve zarar görme gibi ihtimali bulunan değerli yüklerin taşınması için de avantajlı bir taşımacılıktır. Deniz taşımacılığının en önemli avantajlarından bir tanesi de dünyanın her noktasına ulaşım sağlanabilmesidir. Uluslararası taşımacılığın en güvenli yöntemi olan denizyolunda, ülkeler arası sınır aşımı problemi yaşanmaz. Uzun yıllardır otomotiv, tekstil, teknoloji, e-ticaret gibi birçok sektörde faaliyet göstermekte olan firmalara lojistik hizmeti sunan Sertrans Logistics ile siz de işletmeniz için en avantajlı yöntemi kolayca belirleyebilirsiniz.